Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду

20 січня 2023, 16:53

У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради нагадують, що споживання води з відкритих водойм і річок може бути потенційно небезпечним, оскільки велика кількість бактерій, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Вінничанам надають рекомендації, як вберегтись від інфекційних захворювань, що передаються через воду.

Потрібно одразу наголосити, що вода не повинна бути забарвленою. Слід подивитись на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні. Також слід набрати половину або третину об’єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.

Також варто перевірити запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі.

Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:

  • Слід пити тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду;
  • Варто часто мити руки безпечною водою з милом, після відвідування туалету, перед і під час приготування та прийому їжі;
  • Для приготування їжі слід використовувати кип’ячену або бутильовану воду;
  • Потрібно ретельно готувати та безпечно зберігати їжу;
  • Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей;
  • Не варто вживати лід, якщо немає впевненості у тому, що він зроблений з безпечної води.

«Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань – підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос та інші симптоми слід одразу йти до лікаря та не займатись самолікуванням», – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

Теми

Схожі сервіси

Усі сервіси

Вакцинація від грипу

Щорічна вакцинація — найдієвіший спосіб захиститися від грипу та попередити тяжкі ускладнення хвороби.

Планова імунопрофілактика

Інформація щодо планової імунізації населення з метою профілактики